Només trigaràs 5 minuts a preparar la salsa. La resta de feina la farà el forn. Aquesta recepta d’espatlla de xai al forn amb menta i mostassa és tan fàcil de cuinar com bona de menjar.
Cuinar una espatlla de xai al forn és molt senzill
Reconec que a vegades fa mandra encendre aquest electrodomèstic. Sovint hi tinc carmenyoles o gadgets que no m’hi caben als armaris de la cuina i m’ho penso dues vegades abans de buidar-lo. Amb receptes com aquesta m’engresco ràpid ja que amb molt poca preparació i només vigilant de tant en tant en surt un plat espectacular.
A més a més trigues el mateix a preparar-ne una, dues o fins i tot tres espatlles d’una vegada. Genial si tens convidats o si entre setmana t’emportes el dinar a la feina i volts presumir de tupper.
L’espatlla de xai és ideal per aquest tipus de receptes perquè és molt melosa però requereix d’una cocció lenta per entendrir-la. També es pot preparar amb d’altres peces. De fet m’he basat en una recepta de Ferran Adrià feta amb coll de xai.
Cal marcar l’espatlla de xai per cuinar-la?
Una pregunta habitual a la carnisseria sobre el xai per fer al forn és si és millor marcar la peça o no. Malauradament no es pot donar una resposta única.
Si la preparem marcada com he fet en aquesta recepta l’espatlla es resseca una mica per les zones on hem fet els talls per separar l’os, però gràcies a això ja tenim les racions preparades per acabar de tallar i servir.
Si en canvi la cuinem sense marcar perd menys líquid però abans de servir els plats cal treure la carn descartant l’os o separar els ossos pels cartílags, condicionant la mida de cada tros.
Així que segons l’emplatat i la melositat del tall optarem per una o altra forma a gust de cadascú.
En la nostra botiga t’oferim l’espatlla de xai tant sencera com marcada per a 2, 3 i 4 racions.
Com acompanyar una espatlla de xai al forn
De les moltes opcions que hi ha normalment en trio una d’aquestes:
- Un acompanyament neutre que agafi sabor amb la salsa del xai, com podria ser unes patates, un arròs blanc, una yuca…
- Verdura que ajudi a rebaixar i refrescar la potència de la carn, sigui preparada a la planxa com uns espàrrecs verds, carbassó, albergínia… o al forn com unes escarxofes.
Moltes vegades trio una opció de forn i aprofito per preparar-lo a la vegada que el xai.
![]() | |||||
![]() | ![]() | ||||
![]() |
- 2 espatlles de xai
- 20 branques de menta
- 3 cullerades de salsa de soja
- 3 cullerades d'oli d'oliva extra verge
- 3 cullerades de salsa Worcestershire (de Lea and Perrins surt bona)
- 2 cullerada de salsa de mostassa a l'antigua
- 1 litre d'Aigua
- Escalfa el forn a 180ºC amb calor per dalt i per baix.
- Posa les espatlles de xai en una safata pel forn. Afegeix la salsa de soja, l'oli d'oliva verge extra, la salsa Worcestershire, la mostassa a l'antigua i l'aigua.
- Separa les fulles de menta de la tija. Pica la meitat de les fulles i afegeix-les a la safata. Reserva l'altra meitat de les fulles.
- Quan el forn ja estigui ben calent posa-hi la safata i deixa cuinar durant 2 hores donant la volta a les espatlles 2 vegades i vigilant que no es quedi sense aigua (si és el cas en pots afegir).
- Abans d'emplatar pica les fulles de menta reservades i les utilitzes per decorar cada racció.